Koşuda Devrim Yaratan adidas Boost Teknolojisi – Stilefit.com
Koşuda Devrim Yaratan adidas Boost Teknolojisi - Stilefit.com

Koşuda Devrim Yaratan adidas Boost Teknolojisi


adidas, enerjiyi dönüştürme özelliğine sahip Boost tabanlarıyla performans ayakkabısı dünyasında yeni bir çağ başlattı. 2013’te satışa sunulan adidas Boost ayakkabılar benzersiz özellikleriyle devrim niteliği taşıdı. Yumuşak ve esnek yapıdaki adidas Boost, adidas İnovasyon Ekibi (AIT) ve Alman kimya şirketi BASF kimyagerleri tarafından tasarlandı. Taban, hareket sırasında kusursuz destek sunmasını sağlayan esneklik ve yastıklama özelliklerine ek olarak enerjiyi geri dönüştürebilme yeteneğine sahipti. Koşu serisi için üretilen Boost teknolojisi koşu dünyasında bir ikon haline geldikten sonra diğer spor ayakkabı modellerinde ve sokak modası için tasarlanan sneaker ayakkabılarda da kullanıldı. Boost teknolojisi çıktığı günden beri gelişimini sürdürmekte ve performans ayakkabılarının lideri olmaya devam etmektedir.

Boost Teknolojisi Nedir?

2013 yılına kadar koşu ayakkabılarında performans desteği sağlayan malzeme EVA köpüktü. EVA köpük halen birçok koşu ayakkabısında kullanılmaktadır. Yumuşak bir yapıya sahip olmasına rağmen EVA son derece dayanıklı bir malzemedir. Hafif olması nedeniyle rahattır, koşuculara konforlu yastıklama ve esneklik sunar. Bununla birlikte yastıklama ve tepki verme özellikleri aynı oranda arttırılamamaktadır. Yastıklama özelliğinin fazla olması istendiğinde köpüğün yumuşaklığı artarken tepki verme süresi uzar. Tepki süresinin hızlı olması istendiğinde ise taban sertleşir ve yastıklama özelliği kısıtlanır. Boost, bu ikilemi ortadan kaldıracak şekilde tasarlanmıştır.

EVA köpükte eksik olan özellikler Boost teknolojisinde mevcuttur. Boost, bir tür elastomer olan Termoplastik Poliüretan ile üretilir. Bu malzeme tabana benzersiz yastıklama ve esneklik sunarken tabanın tepki süresini azaltmaz. Ek olarak taban hala hafiftir, üstelik arttırılmış dayanıklılığı sayesinde daha uzun ömürlüdür. Boost teknolojisiyle tasarlanan ayakkabılar bir devrimdir ancak teknolojiyi oluşturan esnek, dayanıklı ve yük taşıma direncine sahip malzeme yeni değildir. Bu malzeme daha önce bisiklet kaskları ve oto koltuklarında kullanılmıştır. Ayakkabı tabanına uyarlanması yenidir.

Genleştirilmiş TPU taneciklerinin hava kesecikleri etrafında kapalı hücreler oluşturmasıyla elde edilen Boost taban, ayakkabıya beş farklı özellik kazandırır.

adidas Boost’un Beş Özelliği

  1. adidas Boost ayakkabı sporcunun kinetik enerjisini alır, tabanın içine hapseder ve sporcuya geri verir. Enerji geri dönüşümü sağlayan bu dahi buluş Boost’u performans ayakkabıları dünyasında bir ikon haline getirmiştir.
  2. Hava kesecikleri etrafında oluşturulan kapalı keseciklerle yaratılan taban, kusursuz yastıklama özelliği sunar. Bu özellik sporcuya son derece konforlu bir deneyim sağlar.
  3. Tabanın dayanıklı yapısı sadece aşınmaya değil, hava koşullarına da dirençlidir. Boost tabanlar dört mevsim boyunca ve her iklimde kullanılabilir. Suya, kara ve sıcağa dayanıklıdır.
  4. Boost, esnek yapısıyla her hızda ayağı destekler.
  5. Tüm özelliklerine ek olarak dayanıklı ve uzun ömürlü yapıya sahiptir. Kolayca aşınmaz ve uzun mesafeler boyunca sağlamlığını yitirmez.

Boost’un Gelişimi

adidas, 2013’te piyasaya sunduğu Boost teknolojisini geliştirmeye devam etmektedir. Ayakkabılar çıktığı yıldan itibaren belli aralıklarla farklı özellikler kazanarak yenilenir. Her yıl daha gelişmiş bir versiyonunu gördüğümüz modellerin Ultraboost serisi artan popülerliğe sahiptir.

Performans koşuları ve yarışlar için tasarlanan adidas AdiZero Boost, dünya çapında rekorlara imza atan atletlerin kullandığı modeldir. Tasarımında ünlü adidas atletlerinin yorumları bulunan ayakkabının kalın tabanları ekstra yastıklama özelliği sunar.

adidas’ın Boost tabanı 100 gr daha hafifleterek tasarladığı Sub2 Boost modeli benzersiz yastıklama özelliğini korur. Yarışlar için geliştirilmiş olan ayakkabılar daha hafif bir seçenek arayan atletlerin tercihidir.

Ultraboost, 2015’te Boost’un kendi içinde gerçekleşen yeni devrimidir. adidas İnovasyon Ekibi bu kez bir uzay teknolojisinden esinlendiği Ultraboost tabanları tasarlamıştır. Ultraboost, NASA’nın ARAMİS teknolojisinin anatomik uyarlamasıdır. Koşu esnasında atletin ayak hareketlerini detaylı olarak incelemeye olanak sağlayan teknoloji, kusursuz taban yapısını yaratmaya yardımcı olmuştur. Ultraboost sürekli geliştirilen bir model olmakla birlikte çıktığından beri hem performans ayakkabısı, hem de sokak modası ikonu olarak popülerliğini sürdürmektedir. Bu popülerlik tabanların üstün özellikleriyle birlikte lansmanının Kanye West tarafından yapılmasından da kaynaklanmaktadır. Modelin ayrıca ünlü TV dizisi Game of Thrones’a özel bir koleksiyonu mevcuttur.  

Ultraboost 21, adidas Ultraboost serisinin en çok beğenilen modellerinden biridir. %6 arttırılmış Boost tabana sahip modelin dış tabanında LEP sistemi kullanılmıştır. LEP (Linear Energy Push), daha hızlı tepki sağlayan bir sistemdir. Ayakkabının burun ve orta taban dengesini arttırarak tepki hızını yükseltir.

Ultraboost 22 ayakkabı modellerinde kullanılan saya ise güçlendirilmiş PrimeKnit’tir. Ayağı sararak konforlu bir şekilde destekler. Sayanın %50’lik kumaş kısmının tam olarak %92’si geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen Primeblue ipliğiyle üretilmiştir. Sürdürülebilir özellikteki adidas Ultraboost 22, hem performans koşusunda hem de sokak modasında tercih edilen popüler bir modeldir. Modelin devamında daha gelişmiş versiyonu, Gore-Tex saya ile tasarlanan adidas Ultraboost 22 Gore-Tex Shoes koşu ayakkabısıdır.

Taban yapısının tüm hava koşullarıyla uyumlu olması onu bir outdoor ayakkabısının tabanı için ideal hale getirmiştir. Bu nedenle adidas, yürüyüş ve outdoor ayakkabıları Terrex modellerinin tabanlarında Ultraboost teknolojisini kullanmıştır. 

VIE ACTIVE SEPETTE EK %20 İNDİRİM FIRSATINI KAÇIRMA

İndirimli Vie Active Ürünlerini Keşfet

Sepet