Sürdürülebilir Moda Akımının Güçlü Takipçisi P.E Nation – Stilefit.com
Sürdürülebilir Moda Akımının Güçlü Takipçisi P.E Nation - Stilefit.com

Sürdürülebilir Moda Akımının Güçlü Takipçisi P.E Nation


Tekstil sanayisi, çevresel etkileri göz önünde bulundurulduğunda dünyaya en fazla zarar veren endüstrilerden biridir. Küresel talepleri karşılamak için aralıksız olarak gerçekleştirilen üretim ve dağıtım süreçlerinde karbon salınımı maksimum düzeye ulaşır.  

 

İklim değişikliğini tetikleyen bu önemli sorunu gözler önüne seren raporlara sürekli bir yenisi eklenmektedir. Birleşmiş Milletler’in konuyla ilgili Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları adıyla global bir çağrısı mevcuttur.

Dünya kaynaklarını en çok kullanan taraflardan biri olan giyim sektörü, sürdürülebilir moda anlayışını benimseyerek çevreye verdiği zararı azaltmaya çalışmaktadır. BM’nin gelecek planlamasında yer alan hedefleri de kapsayan anlayış tüm sektöre yayılmaktadır. Global markaların yanında birçok yerel marka da sürdürülebilir adımlar atmaya başlamıştır.

 

Moda dünyasının bu en yararlı akımına dahil olanlardan arasında Avustralyalı P.E Nation da vardır. Lüks spor giyim markası, çevre dostu çözümleriyle öne çıkar. Kumaşlarının büyük kısmını geri dönüştürülmüş malzemelerden elde eden marka, sürdürülebilir adımlarına devamlı bir yenisini eklemektedir.

Başlangıç

Gezegenin geleceğini korumak için sürdürülebilirliği benimsemek geçici bir moda akımı olmanın ötesindedir. İleriki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için herkesin alması gereken bir sorumluluktur. P.E Nation, modası hiç geçmeyecek olan bu akımda kendi üzerine düşenleri yapar. Bunun yanında herkesi de bu bilince ortak olmaya davet eder.

Seçkin spor giyim markası, koleksiyonundaki performans ürünlerinin büyük kısmında geri dönüştürülmüş ipliklerden dokunan kumaşlar kullanır. Pamuklu kumaşlarının kaynağı ise %100 organik tarımla yetiştirilen pamuklardan gelmektedir.

STRIKE SET, markanın tamamen sürdürülebilir kumaşlardan üretilen ilk koleksiyonudur. Bu özel seride yer alan ürünlerde İtalya’da dokunan Vita Power by Carvico kumaşı da kullanılmıştır. Kumaşın çevreci özelliği geri dönüştürülmüş naylondan üretilmiş olmasıdır. Bonus olarak, harika bir performans desteği sunar.

Bunun arkasından ise yine benzer nitelikte kumaşlarla üretilen LEAD RIGHT ve FLEX IT setleri gelir. Sürdürülebilir anlayışla üretimlerine devam eden marka daha şimdiden çevreye önemli ölçüde katkı sağlamış durumdadır.

P.E Nation’ın gelecek nesillere karşı sorumluluk bilinci kullandığı poşetlerde ve ürün ambalajlarında da görülebilir. Bunun için, karbon izini azaltmayı hedefleyen üretimleriyle öne çıkan The Better Packaging Co isimli firma ile çalışır. Marka bünyesinde toprakta çözünebilir poşetler, kılıflar ve geri dönüştürülmüş pet şişelerden üretilen ipli torbalar mevcuttur. Ayrıca, dağıtımda ya da satışta kullanılan karton kutular da geri dönüştürülebilir özellikte üretilir.

Etiketleme ve marka baskı sisteminde yine çevreci bir yol izlenir. Bakım talimatlarının yazılı olduğu iç etiketler ve standart ürün etiketleri yeniden tasarlanmıştır. Yeni tasarımların tamamı katı atıklardan elde edilmiş polyester ipliklerden hazırlanmaktadır. P.E Nation’ın ikonik logo baskılarında da geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılır.

Bu sayılanların tamamı, spor giyim modasının çekici ve güçlü üyesi tarafından “başlangıç” olarak nitelendirilmiştir.

Sedex, Australian Trusted Trader ve ETI (Ethical Trade Initiative-Etik Ticaret Girişimi)

P.E Nation, sürdürülebilir adımları sayesinde bu alanda otorite niteliğinde üç ayrı kuruma üyedir. Sedex, koyduğu standartlarla etik ticaretin gelişmesini destekleyen büyük bir kurumdur. Üyelerinin sayısı her geçen gün artmaktadır.

ETI, dünya çapında işçi haklarının sömürülmesini engellemek için çalışan bir organizasyondur. İşçilerin çalışma şartlarını iyileştirmeyi hedefleyen kuruma sayısız firma kayıtlıdır.

Avustralya’nın uluslararası tanınan ticari programı Australian Trusted Trader ise kendi içinde belli kriterler barındırır. Program, üye firmaların ithalat-ihracat operasyonlarındaki süreçlerini kısaltıp kolaylaştırarak çevreye dolaylı ama büyük bir katkı sağlamaktadır.

Gelecek bilincinin yalnızca çevreci ürünler kullanma ve üretim esnasında doğal kaynaklara zarar vermeme olarak görülmemesi gerekir. İşçilerin çalışma koşulları ve ekonomik durumları da bu anlamda değerlendirilmelidir. Çalışanların sahip olduğu hakların iyileştirilmesi daha yaşanabilir bir dünya için atılan adımların bir parçasıdır. P.E Nation bu durumun da önemini kavramış olarak tedarik zincirindeki markalarla sürekli iletişim halindedir. İşçilerin çalışma şartlarının daha iyi hale getirilmesini sağlayacak iş modellerinin geliştirilmesi için çabalar. Bu şekilde BM’nin konuyla ilgili koyduğu hedefleri de karşılamayı hedefler.

Gelecek

P.E Nation markasının kurucuları Pip Edwards ve Claire Tregoning, Avustralya’daki sürdürülebilir moda hareketinin başarılı öncüleridir. 2020 yılı için kendilerine koydukları hedef, koleksiyonlarının %80’lik bölümünü sürdürülebilirlik çerçevesinde üretmekti. Bununla ilgili yaptıkları bir açıklamada bir ürünü hedefledikleri nitelikte üretemiyorlarsa hiç üretmemeyi tercih ettikleri belirtmişlerdi. 

İki yakın arkadaşın 2016’da kurdukları spor giyim firması, bugün dünya çapında tanınan ikonik bir markadır. Bu denli büyük ilgi gören markanın çevreci duruşu hakkında Pip Edwards’ın yorumu şu şekildedir: “Biz sahilde doğup büyümüş bir outdoor markasıyız. Eğer doğaya ve geleceğe saygı duymazsak markamızın ne yaptığını konuşmanın bir anlamı yok.”

Öyle görünüyor ki gelecekte P.E Nation’ın sürdürülebilir yenilikçi adımlarını izlemeye devam edeceğiz.  

VIE ACTIVE SEPETTE EK %20 İNDİRİM FIRSATINI KAÇIRMA

İndirimli Vie Active Ürünlerini Keşfet

Sepet