Size En Uygun Yoga Matı Hangisi? – Stilefit.com
Sana En Uygun Yoga Matını Nasıl Seçersin? - Stilefit.com

Sana En Uygun Yoga Matını Nasıl Seçersin?


Sana En Uygun Yoga Matını Nasıl Seçersin?

Yoga matları farklı kalınlık ve uzunluklarda üretilir. Bunun yanında ürünlerin malzemesi ve dokusu da değişiklik gösterir. Her bir özellik ağırlığı etkiler. Seçim yaparken göz önünde bulundurman gereken ilk şey ihtiyaçlarındır. İhtiyaçlarına hitap eden ürüne karar verdikten sonra tasarım ayrıntılarına geçebilirsin.

Yoga Matı Seçerken

Yogayı hayatının bir parçası yapmaya karar verdiysen pratiklerin için doğru matı seçmelisin. Hangi seviyede olduğun seçiminde önemli role sahiptir. Bunun yanında uyguladığın yoga türü de alacağın ürünün niteliklerini belirlemene yardımcı olur.

Seviye ve türden sonra matın fiziksel özellikleri devreye girer. Ürünün kalınlığı, yastıklama özelliği, ağırlığı gibi detaylar seçimini etkiler.

 

Hangi Seviyedesin?

Yeni başlayanlar için üretilen bazı modellerde hizalama çizgileri yer alır. Bu çizgiler kılavuz rolündedir ve pozları doğru şekilde yapmana yardım eder. Ayrıca başlangıç seviyesi için üretilen modeller daha hafiftir. Bazı seçenekler çift taraflı kullanılabilir.

Orta veya ileri seviyede bir yogiysen seçeneklerin daha fazladır. Pratik yaptığın zeminin türüne ve alışkanlıklarına göre seçim yapabilirsin.

Yin, Vinyasa, Hatha; Hangisi Senin Seçimin?

Yoga, temelde aynı hedefe sahip olsa da pratikler birbirinden farklı karakterdedir. Sık olarak tercih ettiğin türe göre seçeceğin bir model yoga seanslarında daha rahat olmanı sağlar. Örneğin, ağırlıklı olarak Yin yoga uyguluyorsan kalın bir seçenek işine yarayacaktır. Bir Yin seansında asanalar diğer yoga türlerinden daha uzundur. Bu nedenle yastıklama özelliği yüksek bir model konforunu arttırır.

 

Bikram, ya da diğer yaygın adıyla Hot Yoga yapıyorsan tutuş özelliğiyle öne çıkan bir ürün seçmelisin. Öyle ki, terlemenin maksimumda olduğu bir seansta kayganlık da aynı oranda artar. Bu nedenle kaymanı engelleyen ve dengeni koruyan bir model senin için idealdir. Yüzeydeki nem oranı arttıkça tutuşu da artan modeller mevcuttur. Bunları inceleyebilirsin.   

 

Genel Özellikler

Her gün dünyanın her yerinde milyonlarca farklı insan yoga pratikleri yapar. Fiziksel özellikleri ve istekleri birbirinden ayrı olan bu insanlar için çeşitli matlar tasarlanır. Yoga pratiklerinin vazgeçilmezi olan bu ürünlerde çok fazla seçenek olmasının nedeni budur.

Kalınlık ve Yastıklama

Kalınlık ve yoğunluk, matlara yastıklama özelliği kazandırır. Zeminin varlığını hissetmeden pratik yapmak istiyorsan en kalın olanlardan tercih edebilirsin.

Daha iyi tutuş ve zeminle temas hissi için ince seriler idealdir.

Uzunluk

Matlar ortalama 180 cm uzunluktadır. Normalden uzun boyluysan özel tasarımlara bakabilirsin. Manduka’nın 215 cm ölçüye sahip ekstra uzun modelleri vardır.

Ağırlık

Kalınlık, uzunluk ve yoğunluk gibi özellikler satın almak istediğin modelin ağırlığını etkiler. Kalın, uzun ve dayanıklı bir ürünün ağırlığı özelliklerine paralel olarak artabilir. Böyle bir modeli uzun süre yıpranmadan kullanabilirsin. Bu modellerle ilgili tek pürüz, seyahatler için fazla pratik olmamalarıdır.

Sık seyahat eden biriysen ve gittiğin her yerde yoga yapıyorsan hafif bir ürün ilgini çekebilir. Seyahat için özel olarak tasarlanan serilere göz atabilirsin. Bu modelleri taşımak daha kolaydır.

Yüzey Dokusu ve Tutuş

Pozlar arasında geçiş yaparken kaygan bir yüzeyde olmak istemezsin. Bu nedenle ürünlerin yüzeyine tutuşunu arttıran farklı dokular eklenir. Pütürlü yapıdaki bu doku ellerinin ve ayaklarının kaymasını önler. Bazı ürünlerin malzemesi doğal tutuş özelliğine sahiptir.

Malzeme Türleri ve Dayanıklılık

Yoga matları farklı malzemelerden üretilir. Bir ürünün materyali ona değişik nitelikler kazandırır. Yapıldığı malzeme matın dayanıklılığını, doğallığını, kaydırmazlığını ve ağırlığını belirler.  

 

Doğal Kauçuk

Doğal içeriği sayesinde bu kategorideki matlar çevreci yogiler için idealdir. Kauçuğun kendine has yapısı bu modellere yüksek tutuş özelliği sağlar. Bu doğal ürünler Hot Yoga gibi yoğun seanslarda olması gerekenden önce yıpranabilir. Bu nedenle daha sakin pratikler için idealdir.

Dayanıklılığı Yüksek PVC

PVC, mat üretiminde yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Kolay erişilmesi ve dayanıklılığı, PVC’nin popüler bir malzeme olmasında etkilidir. Bununla birlikte her PVC aynı niteliklere sahip değildir. Örneğin, Manduka’nın PRO serisinde yüksek kalite PVC kullanılır. Bu PVC çevreye duyarlı şekilde üretilir. Ayrıca içeriğinde insan sağlığına ve doğaya zararlı kimyasal barındırmaz. Bu özellik sayesinde Manduka PRO matların çevreci Oeko-Tex sertifikası mevcuttur. Bunun yanında bu seri o kadar dayanıklıdır ki, ömür boyu kullanım garantisine sahiptir.

TPE (Termoplastik Elastomer) Yüzeyler

İçeriğinde PVC ve lateks barındırmayan TPE yüzeyler, biyolojik olarak parçalanabilir yapıdadır.  Bu malzemeyle üretilen modeller kapalı hücre yapısı sayesinde kolay temizlenir.

PU Yüzeyler

Nemi emmek üzere tasarlanan bu modeller yüksek tutuş sağlar. Temizlik önerilene dikkat etmen gerekir. Yüzeyin nemi içeri alma kabiliyeti sayesinde yanlış deterjanlar ürünün ömrünü kısaltabilir.

 

Mantar Yoga Matları

Mantar meşesinin dış kabuğundan üretilen modeller organik yapısıyla en çevre dostu seçenekler arasında yer alır. Mantar yoga matları anti-bakteriyel özelliktedir. Ek olarak ısı ile neme karşı yüksek dayanıklılık sunar.

Sonuç Olarak

Yoga dünyasının popüler ürünlerinin özelliklerini incelediğine göre artık seçim yapabilirsin. Yoga matları teknik özelliklerinin yanında farklı tasarım ayrıntılarına sahiptir. Sana en uygun boyutları ve malzemeyi seçtikten sonra tasarıma bakabilirsin. Rengarenk ürünlerin arasından pratiklerini en keyifli hale getirecek olanı seç ve pratiklerine başla!

 

VIE ACTIVE SEPETTE EK %20 İNDİRİM FIRSATINI KAÇIRMA

İndirimli Vie Active Ürünlerini Keşfet

Sepet