Yoga Matı Temizliği için Öneriler – Stilefit.com
Yoga Matı Temizliği için Öneriler - Stilefit.com

Yoga Matı Temizliği için Öneriler


Yoga Matı Türüne Göre Temizlik

Yoga matlarının üretiminde farklı malzemeler kullanılmaktadır. Sahip olduğun yoga matının hangi malzemeden yapıldığını ve nasıl bir yüzey yapısına sahip olduğunu bilirsen, en iyi temizlik şeklini uygulayabilirsin. Her modelin bakım stili yüzey yapısına ve bileşenlerine göre farklılık gösterir.

Yoga mat temizleme suyu

Geçirgenliği Yüksek Açık Hücreli Matlar

Açık hücreli yoga matları terlediğinde sıvıyı içeri alarak matın yüzeyinden uzaklaştırır ve bu şekilde kaydırmazlık özelliği sunar. Tabii bu özellik sadece ter için değil diğer sıvılar için de geçerlidir. Geçirgen yüzey terle beraber vücudundaki nemlendirici krem gibi kozmetik ürünleri de içeri alır. Bu durum zamanla matının yapısını bozar ve ömrünü kısaltır. Bu nedenle açık hücreli yüzeyi olan bir matın varsa sık aralıklarla temizlemen gerekir.

Açık hücreli geçirgen yapıdaki bir matı bol suyla seyreltilmiş bulaşık deterjanı ile temizleyebilirsin. Hazırladığın deterjanlı suyla ıslattığın yumuşak bir bezle matın yüzeyini kirlerden basitçe arındırabilirsin. Ancak aşırı temizlikten ve matını fazla su ile ıslatmaktan kaçınman gerekir. Ek olarak, ürününü kaldırmadan önce iyice kuruduğundan emin olmalısın.
Yoga mat temizleme suyu

Sıvıyı İçeri Almayan Kapalı Hücre Yüzey

Açık hücreli matların aksine kapalı hücre yapısı sıvıyı dışarıda tutar. Bu matların temizliği açık hücreli olanlara göre daha basittir. Geçirgen yapıda olmadıkları için sıvı kontrolünde fazla hassasiyet istemezler. Yine de temizledikten sonra gölgede, açık havada kurutup kaldırmalısın.

Manduka Yoga Matları Temizliği

Manduka yoga matlarının hem kapalı hem de açık yüzey yapısına sahip olanları vardır. Markanın yoga matları için özel olarak ürettiği ve tamamen doğal bileşenlere sahip yoga matı temizleme solüsyonları mevcuttur. Matların yapısına göre farklılık gösteren bu özel temizleme sularından kendi matına uygun olanı seçmelisin.



Ürünü matının yüzeyine yeterli miktarda sıktıktan sonra yumuşak bir bez yardımıyla silmen yeterli olacaktır. Eğer elinde bu solüsyonlardan biri yoksa Manduka yoga matını yalnızca suyla hafifçe ıslatılmış yumuşak bir bez yardımıyla temizlemen gerekir. Açık hücreli yoga matları için daha derin temizlik yapmak gerekir. Suyun içerisine ekleyeceğin 2-3 damla organik elma sirkesi matın hücrelerinin daha iyi temizlenmesine yardımcı olur.

Liforme Yoga Matları Temizliği

Liforme yoga matlarının temizliğinde de bol suyla seyreltilmiş az miktarda bulaşık deterjanı kullanabilirsin. Aşındırıcı olmayan bir sünger yardımıyla mat yüzeyini iyice temizleyip kurumaya bırakabilirsin. Liforme yoga matlarının temizliğinde kimyasal mat temizleme solüsyonları ya da yağlı spreyler kullanmaman gerekir. Çünkü bu tip ürünler zaman içinde matların yüzeyini aşındırabilir.

Matını Ne Sıklıkta Temizlemelisin?

Matını ne kadar sık kullanıyorsan o kadar sık temizlemen önerilir. Matın yüzeyi pratik sayına bağlı olarak kirlenir. Hava koşulları da mat temizleme sıklığını etkiler. Eğer sıcak havada pratik yapıyorsan daha fazla terlersin. Bu da matın daha çok terle temas etmesine neden olur. Sıcak havalarda matını her kullanımdan sonra temizlemende fayda vardır. Normal hava koşullarında ise kullanım sıklığına göre haftada bir mat temizliği yapman yeterli olacaktır. Eğer yoga matını daha az kullanıyorsan temizleme sıklığını kendine göre ayarlayabilirsin.

Yoga mat temizleme suyu

Mat Temizliğinde Yapılmaması Gerekenler

Yoga matlarının üretildiği malzeme türüne özel temizlik önerileri ve bakım talimatları bulunmaktadır. Genellikle bu talimatlar satın aldığın ürünün paketinde ya da ürünün web sitesindeki tanıtım sayfasında detaylı olarak belirtilir. Elindeki yoga matını önerilere uygun şekilde temizlemen matının kalitesini korur ve uzun ömürlü kullanılmasını sağlar.

  • Aksini belirten bir talimat yoksa yoga matını çamaşır makinesinde yıkama
  • Ürününü suda bırakma
  • Fırça ya da tel gibi sert ve aşındırıcı özellikteki aletleri matın yüzey temizliği için kullanmaktan kaçın
  • Matını direkt güneş ışınlarına maruz bırakma
  • Matın yüzeyi nemliyken katlayıp kaldırma, önce uygun ortamda kurumaya bırak
  • Matın yüzeyini temizlemek için ağır kimyasal içeren ürünler kullanmaktan kaçın. Bu tip ürünler matın rengini ve dokusunu bozar, dayanıklılığını azaltır. Ayrıca bu deterjanların kullanımı çevreye ve insan sağlığına zararlıdır
  • Matını asla ıslak bırakma
  • Nemli matı kapalı ortamda değil açık havada gölgede kurut
  • Çok sıcak havalarda ya da aşırı terlediğin durumlarda matını temizlemeden kaldırma. Aksi takdirde matın yüzeyinde bakteri oluşacaktır ve bu da kötü kokuların ortaya çıkmasına sebep olacaktır.

VIE ACTIVE SEPETTE EK %20 İNDİRİM FIRSATINI KAÇIRMA

İndirimli Vie Active Ürünlerini Keşfet

Sepet